2013. március 4., hétfő

Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései




"Az "Egy különc srác feljegyzései" című könyv elbeszélője egy tizenöt éves középiskolás srác, Charlie. Furcsának és magányosnak érzi magát, mintha a pálya széléről, kívülállóként figyelné a körülötte zajló eseményeket. Egy nap elhatározza, hogy leveleket ír egy ismeretlennek, aki akár a barátja is lehetne. Ezekből a levelekből aztán szép lassan - olykor mulatságosan, olykor meghatóan - egy cseppet sem átlagos tinédzsert ismerhetünk meg. Charlie kétségbeesett erőfeszítéssel próbálja élni a saját életét, miközben menekül is előle, és ez a kettősség különleges, járatlan utak bejárására kényszeríti: családi drámák sora, új barátok, az első randevú, szexualitás, drogok..."


Nehezen indult be számomra  a történet, de aztán egyre jobb lett. Mégis nekem a film valahogy jobban tetszett, persze ott nem látunk bele annyira Charlie fejébe, mint itt. Viszont  a film után nem volt hiányérzetem, itt viszont valami hasonlót éreztem, miután letettem a könyvet. Pedig kerek, lezárt történet, de valahogy mégis.
Meghökkentő, hogy mennyire tabuk nélkül beszél mindenről, de ez valahol jó is. Érdekes, hogy csak a könyv vége felé derül ki, hogy valójában miért is ilyen, hogy mi volt az a trauma amit nehezen tudott feldolgozni és amit nem is sikerült neki teljesen. 
Mindenképp érdemes elolvasni, hiszen csak tanulni lehet ettől a könyvtől és Charlie-tól.


" Szerintem az a lényeg, hogy minden embernek a saját életét kell élnie, és csak utána úgy dönteni, hogy másokkal is megosztja az életét. Talán így lehet „nem menekülni az élet elől. "



Értékelés: 5/4
Kiadó: Alexandra, 2012

2 megjegyzés: