2017. május 7., vasárnap

Novecento

Alessandro Baricco: Novecento


"A Virginian nevű gőzhajó a két világháború között járt Európa és Amerika között – fedélzetén milliomosokkal, emigránsokkal és egyszerű, hétköznapi emberekkel. A fennmaradt legenda szerint a hajón esténként egy különös tehetséggel, páratlan improvizációs képességgel megáldott zongorista szórakoztatta a közönséget. Semmihez sem fogható muzsikájával valósággal elbűvölte hallgatóságát. Azt is mondják, egész életét a hajón töltötte, ott született, és lábát soha nem tette szárazföldre. Hogy miért, senki sem tudja, életének talányos rejtélyét magával vitte – örökre. "

Nem akartam írni erről a könyvről, hiszen nagyon rövid történet, száz oldal sincs, de aztán úgy gondoltam érdemes megemlíteni, még ha csak pár szóban is, mert mégiscsak említésre méltó.
Elkezdtem olvasni és valahogy nem fogott meg, aztán ahogy egyre előrébb haladtam úgy kezdett egyre jobban tetszeni az író stílusa, végül elkapott a gépszíj és letehetetlen lett.
Van egy története, de a hangulata és a mondanivalója sokkal lényegesebb. Még párszor biztos elő fogom venni és újraolvasni, mert egyszer nem elég.

Értékelés: 5/4,5
Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2013

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése